Sprawozdanie z wycieczki 27.05.17 do Nadleśnictwa w Ujsołach

Dnia 27.05.17 Sekcja przyrodniczo-ogrodnicza odwiedziła nadleśnictwo Ujsoły. Towarzyszył nam leśniczy Pan Wojciech Mrowiec.
Naszą wycieczkę rozpoczęliśmy od przejazdu do Złatnej -Huty, gdzie mogliśmy zobaczyć ruiny pieca wapiennego.Dowiedzieliśmy się również jak intensywny rozwój przemysłu za czasów Habsburgów wpłynął na lasy Beskidu żywieckiego.W Złatnej zaobserwowaliśmy kwitnące storczyki  w obrębie powierzchniowego pomnika przyrody.
Podziwialiśmy zabudowę potoku Bystra.Następnie udaliśmy się do kapliczki  i źródełka z wodami siarkowodorowymi w dolinie śmierdzącego Potoku. W tym też miejscu dyskutowaliśmy o problemie klęsk żywiołowych w lasach na przykładzie występujących tam wiatrołomów.Dalsza część wycieczki wiodła do Soblówki.
Tam też udaliśmy się na spacer. do lasu, gdzie  podziwialiśmy bogactwo roślinności runa leśnego / żywiec gruczołowaty, żywiec cebulkowy, czworolist pospolity, dąbrówkę rozłogową i różne gatunki paproci.Nasze rozważania w tym miejscu dotyczyły szkód spowodowanych przez zwierzynę w lasach i metod ich zapobiegania.Tam też zaobserwowaliśmy ciekawe formy porostów z zarodnikami występujące na martwym drzewie.Po drodze mogliśmy również zobaczyć jak wygląda i czym się różni naturalnie i sztuczne odnowienie lasu /wykorzystanie naturalnego obsiewu i sadzenie/ Nasza uwagę przykuły olbrzymie jodły i świerki w około 170 -letnim drzewostanie nasiennym.
Na zakończenie tego wspaniałego spotkania z lasem i jego darami było ognisko z kiełbaskami i smaczną drożdżówką.

SOBLÓKA – 04.09.2021r

(24 zdjęć.)

zobacz

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z naszego wypadu w góry                                                                                                   Zabawy edukacyjne w lesie                                                                                               … Czytaj dalej

Na Rudzy – 28.06.2021r

(15 zdjęć.)

zobacz

Dzisiejsza wyprawa sekcji historycznej na Rudzę pod przewodnictwem kustosza Muzeum Miejskiego w Żywcu mgr Doroty Firlej. poznaliśmy historie wspaniałego KOŚCIOŁA pw. ŚW. KRZYŻA, który poświęcono w 1428r.